dilluns, 1 de novembre de 2010

ENS VISITEN ELS AGENTS RURALS

Avui  han vingut a l'escola els agents rurals i ens han explicat moltes coses dels nostres veïns salvatges. El primer que han fet ha estat passar-nos unes diapositives on ens han presentat a alguns dels animals que viuen en els boscos de la nostra comarca. Després hem fet unes activitats interactives a l'ordinador on hem hagut de respondre preguntes per tal de veure si havíem estat atents.
Ens han explicat coses molt interessants una d'elles, les pistes que podem trobar al bosc i així saber quins animals hi viuen per exemple: petjades, plomes, nius, banyes, marques als troncs, excrements, pèls, ... També hem vist el lloc on alguns ocells fan els seus nius. Alguns animals quan arriba l'hivern canvien la seva dieta per adaptar-se al que hi ha al bosc, d'altres muden el pèl per un pelatge més fort, d'altres hibernen, d'altres s'alimenten d'allò que han emmagatzemat al llarg de l'estiu,...
L'herbívor més gran dels nostres boscos és el cérvol, emet un soroll semblant al d'una vaca en l'època de l'aparellament. La femella no té banyes i el mascle les canvia cada any i poden arribar a ser molt grans i fortes. Dues de les seves banyes es diuen: lluitadora i defensora. El cabirol, més petit que el cérvol, també fa una mena de lladrucs en l'aparellament i el mascle perd les banyes cada any, la femella tampoc en té.
L'isard és un altre herbívor, també té banyes, però tant les del mascle com les de la femella són més petites que les del cérvol i no les perden. Per les banyes podem diferenciar si són mascles o femelles, també pel color del seu pelatge.
El llops han tornat al Berguedà, han passat per la comarca 9 exemplars, un d'ells femella. El seu origen és Italià i de moment no han criat a la nostra comarca.
Al Berguedà hi ha més de 300 espècies d'animals vertebrats i milers d'invertebrats.
Els agents ens van explicar que cal aprendre a conviure amb la natura i respectar els animals salvatges. I com a missatge ens van dir: LA PROTECCIÓ DE LA NATURA ÉS COSA DE TOTS!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada